Warsztaty kulinarne z Robertem Sową

Aktualności » Warsztaty kulinarne z Robertem Sową

W dniu 8.02.2018r. uczniowie klas trzecich gimnazjum wraz z opiekunami Agnieszką Bombą oraz Joanną Stepkiewicz-Sierszeń na zaproszenie dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ziębicach, Pani Joanny Smętkiewicz uczestniczyli w niecodziennym wydarzeniu. Uczniowie technikum gastronomicznego brali udział w warsztatach kulinarnych w ramach ogólnopolskiej akcji szkoleniowej, organizowanej przez Grupę PRYMAT, a nasi uczniowie wraz z opiekunami mieli okazję obserwować ich przebieg.
Prowadzącym warsztaty był Pan Robert Sowa z grupą kucharzy. Gośćmi warsztatów byli: Pan Waldemar Załuski, właściciel Największej Patelni Plenerowej w Polsce, Wiceburmistrz - Tomasz Bafia oraz Naczelnik Wydziału Funduszy Zewnętrznych Rozwoju i Promocji Urzędu Miejskiego w Ziębicach – Pan Rafał Śledź.
Warsztaty rozpoczęło krótkie spotkanie Pana Roberta Sowy z zaproszonymi uczniami innych szkół. Następnie wszystkim uczestnikom warsztatów zostały przydzielone poszczególne zadania i pod czujnym okiem aż trzech mistrzów kulinariów wszyscy przystąpili do pracy. Uczniowie przygotowali mix 5 zakąsek, w tym hummus, roladki z szynki parmeńskiej, nadziewane suszone pomidory, tapenade z czarnych oliwek, pastę z tuńczyka z serem kremowym, solą i cytryną. Hitem warsztatów był fantastyczny deser bezowy z kremem oraz pieczone piersi z kaczki podane ze smakowitym sosem na bazie skarmelizowanych śliwek z  masłem, śliwowicą, kardamonem.
Trzecioklasiści mieli okazję obserwować przebieg warsztatów, a następnie udali się na degustację wyśmienitych potraw. Na zakończenie uczniowie mieli możliwość wykonania pamiątkowego zdjęcia z Panem Robertem Sową.